Exotická chuť Dominikánské republiky

24.08.2011 10:02

Představte si všechny krásné obrazy Dominikánské republiky od nádherného moře, barevné přírodní scenérie, líně se kymácejících palem ve větru, přátelských lidí a vynikajícího jídla, bez kterého by tento obraz nebyl dokonalý.

Lidé v Dominikánské republice jsou hrdí a neustále projevují vášeň ke své národní kuchyni. Jídlo se stalo neoddělitelnou součástí jejich životů a k dispozici mají nejrůznější chutě, suroviny a ingredience. Dominikánci si velmi rádi jídlo vychutnávají se svými přáteli nebo rodinou. Starým dominikánským receptem na šťastnou rodinu je čerstvé jídlo, kdy všechny svůdné vůně vykouzlí ty nejkrásnější vzpomínky od dětství až po dospělost.

Dominikánská republika byla dříve španělskou kolonií a mnoho španělských jídel zde našlo svůj domov. Také řada afrických jídel a pokrmů Taíno indiánů, kteří byli původními obyvateli Dominikánské republiky, je velmi populární a spousta z nich si ponechala svoji původní chuť do dnešních dnů. Dominikánská kuchyně má mnoho společného s gastronomickými tradicemidalších větších karibských ostrovů.

Jaké pokrmy čekají na vaše mlsné jazýčky? Pojďme se nejdříve podívat, kde získáme všechny potřebné ingredience pro výborný pokrm. Většina surovin se prodává v supermarketech či obchodech s názvem „Colmado“. Mezi nejoblíbenější jídla v Dominikánské republice patří: Sancocho , Pastel en Hoja, Moro, Mofongo, Locrio, La Bandera (kombinace rýže a fazolí), Casabe nebo Plátano, o kterém budeme hovořit později.

Tropické ovoce jako papája, ananas, sladké banány a mango se konzumují snad pořád. Nejenom k snídani, ale také během dne. Vždy můžete vyzkoušet čerstvé ovocné šťávy nebo je jíst jen tak samotné.

Národní dominikánský oběd se jmenuje „La Bandera Dominicana“ neboli vlajka Dominikánské republiky. Pokrm se skládá z dušeného masa, bílé rýže a fazolí. Existuje celá řada variant této výborné trikolóry. Fazole mohou být černé, červené nebo bílé. Rýže je bílá a jí se s masem, s kukuřicí nebo se zeleninou. Maso může být kuřecí, hovězí, vepřové nebo i kozí.  Přílohou je vždy salát nebo smažený banán.

K dominikánské snídani se jí jednoduchý sendvič s horkým nápojem nebo sklenicí ovocné šťávy. Velmi oblíbeným pokrmem Dominikánců je tzv. mangú (kaše z banánů typu plátano) s vejci natvrdo a osmaženým salámem s cibulkou. Lépe začít den snad ani nejde.

Víkendy v Dominikánské republice jsou pro většinu obyvatel příležitostí pro rodinné posezení s ostatními členy rodiny nebo přáteli. U tohoto samozřejmě nesmí chybět výborné jídlo a pití. Typickým jídlem pro tuto dobu je  „Sancocho“, které se obyčejně skládá z několika typů kořenové zeleniny, a to: yuca, ñame, yautía, mapuey a další. Zelený banán, tzv. plátano, a koriandr jsou také důležitou ingrediencí tohoto pokrmu. Většina „Sancocho“ receptů obsahuje hovězí, kuřecí nebo vepřové maso, ale skutečně luxusní „Sancocho“ pro mimořádné příležitosti se nazývá „Siete Carnes“, protože obsahuje sedm druhů masa.

Žádné jídlo se na závěr neobejde bez výborného moučníku a v Dominikánské republice je skutečně na co se těšit. Hlavními ingrediencemi většiny sladkých pokrmů jsou mléko a ovoce. Některé z nich jsou původní dominikánskou sladkostí, zatímco jiné jsou buď převzaty, nebo sdíleny se sousedy. „Flan“ a „quesillo“, „dulce de leche“, „tres leches“ – žádný z těchto moučníků nepochází z Dominikánské republiky, ale patří mezi nejvíce oblíbené.

Pokud budete ubytováni v hotelu, budou vám nabídnuty pokrmy mezinárodní kuchyně s možností ochutnat některá dominikánská jídla. Určitě místní pokrmy vyzkoušejte, protože vás překvapí výbornou chutí, jídlo si doslova zamilujete a nebudete chtít ochutnat nic jiného. Pamatujte, Dominikánská republika je zemí, která nabízí vše, o čem sníte, a to mohou být nejenom nádherné pláže, azurově modré moře, ale také výborná kuchyně, která ovládne všechny vaše smysly. Užijte si nádhernou dovolenou v Dominikánské republice, plnou nádherných chutí a vůní.

Více informací o Dominikánské republice naleznete na www.GoDominicanRepublic.cz nebo na www.Facebook.com/GoDominicanRepublic.cz .

—————

Zpět